KOLOROWA BABKA NELI

Składniki:

25 dag. margaryny

6 jajek

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

1 opakowanie kisielu wiśniowego

1 łyżka kakao

2 łyżki maku

aromat migdałowy

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę.  Nie przerywając ucierania dodać do masy olej stopniowo po łyżce, a następnie małymi porcjami  przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Białka ubić na sztywną pianę z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podzielić je na trzy części. Do pierwszej części dodać kisiel wiśniowy, do części drugiej mak, a do trzeciej części kakao.  Dużą formę do babki posmarować margaryną i posypać kaszą manną. Przełożyć do formy z makiem, a następnie zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z dodatkiem kakao. W ciemnym cieście zrobić również rowek i wlać na środek ciasto z kisielem.Pieczemy w nagrzanym  piekarniku180C.około45-50 minut .Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.