Składniki:
25 dag. margaryny
6 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie kisielu wiśniowego
1 łyżka kakao
2 łyżki maku
aromat migdałowy
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodać do masy olej stopniowo po łyżce, a następnie małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podzielić je na trzy części. Do pierwszej części dodać kisiel wiśniowy, do części drugiej mak, a do trzeciej części kakao. Dużą formę do babki posmarować margaryną i posypać kaszą manną. Przełożyć do formy z makiem, a następnie zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z dodatkiem kakao. W ciemnym cieście zrobić również rowek i wlać na środek ciasto z kisielem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku180C.około45-50 minut .Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.