Składniki:
1/2 główki białej kapusty
1 cebula
2 marchewki
1 zielona papryka
1 łyżka soku cytrynowego
Sos:
150 g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę i cebule obrać. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Kapustę i marchewkę poszatkować na cieniutkie paseczki długości
4 mm Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekać. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko posolić, skropić sokiem cytrynowym.
Przygotować sos.
Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i śmietaną. Dodać sól, cukier i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć. Tak przygotowanym sosem zalać jarzyny i wstawić na 1 godz. do lodówki.