FASZEROWANA CUKINIA

Składniki:

6 cukinii takich mniejszych
Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego
1 butelka sosu pomidorowego  lub 1/2 małej puszki koncentratu pomidorowego lub pomidorów w zalewie
środki wybrane z cukinii
2 duże cebule
2 duże marchwie
20 dkg sera żółtego
pęczek zielonej natki pietruszki
czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, oraz wg uznania ulubione przyprawy.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni, odłożyć na bok. Następnie przysmażyć mięso mielone, dodając do niego czosnek przyprawy i zioła.Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę oraz marchew startą na małych oczkach, następnie sos pomidorowy.Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu.
Gotowy sos doprawić do smaku.Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką.Gotowym farszem napełniamy cukinię. Robimy duże czuby z farszu.
Posypujemy ją zieloną natką pietruszki i startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 30 min, a następnie ściągamy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia się żółtego sera na 10 minut.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *