Składniki:
2 duże owoce awokado
2 nieduże cebule
3 łyżki majonezu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
liście sałaty
20-25 dag mięsa na tatar
1 i 1/2 łyżki kaparów
sok z cytryny
keczup
sól
pieprz
Wykonanie:
Wymieszać z drobno posiekaną cebulą, odłożonym majonezem, łyżką „zieleniny i łyżką kaparów. Dodać pieprz do smaku. Owoce awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, miąższ natrzeć sokiem z cytryny, zagłębienie napełnić nadzieniem. Duży talerz wyścielić liśćmi sałaty i ułożyć na nich awokado tak, żeby środek naczynia pozostał pusty. Potrawę udekorować resztą kaparów i zieleniny, a na środku talerza umieścić salaterkę z sosem. Podawać z grzankami z pieczywa tostowego i razowym chlebem. Majonez doprawić solą i pieprzem, tak by był dość pikantny. Odłożyć łyżkę, a do reszty dodać trochę keczupu i łyżkę pokrojonej zieleniny. Mielone mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, odłożonym majonezem, łyżką „zieleniny i łyżką kaparów. Dodać pieprz do smaku. Owoce awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, miąższ natrzeć sokiem z cytryny, zagłębienie napełnić nadzieniem. Duży talerz wyścielić liśćmi sałaty i ułożyć na nich awokado tak, żeby środek naczynia pozostał pusty. Potrawę udekorować resztą kaparów i zieleniny, a na
środku talerza umieścić salaterkę z sosem. Podawać z grzankami z pieczywa tostowego i razowym chlebem.