BABKA CHLEBOWA

Składniki:

 

8 jajek

25 dag. cukru

1/2 razowego chleba, ususzonego i startego (po przesianiu otrzymujemy szklankę mąki),

1kieliszek białego wytrawnego wina

skórka otarta z pomarańczy

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,

1/2 łyżeczki goździków

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Wykonanie:

 

Przesianą mąkę chlebową skropić winem, dokładnie wymieszać, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Ubić na parze żółtka z cukrem, a gdy zbieleją, dodać skórkę z pomarańczy, cynamon, goździki, gałkę i ciągle ubijając, dokładnie wymieszać składniki. Ubitą na sztywno pianę z białek połączyć z żółtkami i mąką, dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem formy, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec około 60 minut. Babka najładniej wygląda polana białym lukrem.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *