Składniki:
8 jajek
25 dag. cukru
1/2 razowego chleba, ususzonego i startego (po przesianiu otrzymujemy szklankę mąki),
1kieliszek białego wytrawnego wina
skórka otarta z pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Przesianą mąkę chlebową skropić winem, dokładnie wymieszać, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Ubić na parze żółtka z cukrem, a gdy zbieleją, dodać skórkę z pomarańczy, cynamon, goździki, gałkę i ciągle ubijając, dokładnie wymieszać składniki. Ubitą na sztywno pianę z białek połączyć z żółtkami i mąką, dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem formy, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec około 60 minut. Babka najładniej wygląda polana białym lukrem.