BABKA CZEKOLADOWA

Składniki:

1i 1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki mleka
2i 1/2 szklanki cukru
5 łyżek ciemnego kakao
6 jajek
3 szklanki mąki

1łyżka proszku do pieczenia
margaryna do wysmarowania foremek

 bułka tarta

Wykonanie:

W rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Do roztopionego tłuszczu dodajemy mleko, cukier i kakao. Gdy będzie jednolita masa, to odlewamy 1/2szklanki tej masy. Odstawiamy tą masę do ostygnięcia. Ubijamy 6 jajek mikserem na puszystą masę, wlewamy do tego ostygniętą  masę cały czas ubijajmy  i dodajemy pomału mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubitą masę wlewamy do  dużej formy babkowej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut na 180  C. Babkę upieczoną wyciągamy od razu z formy na tackę i polewamy grzaną masą czekoladowa która została w szklance.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *