BABKA ELI

Składniki;

4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
1,25 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża cytryna
1 szczypta soli

Wykonanie;

Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo przesiane mąki proszek do pieczenia, cały czas miksując dolać olej.
Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce i dodać do ciasta. Sok wycisnąć i również dodać do ciasta cały czas miksując.Gotowe ciasto wlać na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką lub bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem,albo oblać lukrem lub polewą.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.