BABKA KALAFIOROWA

Składniki:

1 duży kalafior (około 1  kg)

2 woreczki ugotowanego ryżu

3 łyżki bułki tartej

5 jajek

1 duża cebula

1 papryka

1 pęczek koperku

 pieprz

sól

vegeta

Wykonanie:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie, po czym utłuc na cedzaku i pozostawić około 3 godziny aż ścieknie nadmiar wody Cebulę podsmażyć w niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor. Do utłuczonego kalafiora dodać cebulkę, ugotowany ryż, bułkę tartą, jaja, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz posiekany koperek. Wszystko wymieszać, doprawiając pieprzem, solą, vegetą .Masę włożyć do formy wysmarowanej masłem i obficie wysypanej bułką tartą. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Przed wyjęciem z formy babkę lekko podważyć nożem.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *