BABKA NA BIAŁKACH

Składniki:

6 białek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
10 dag rodzynek
szczypta soli

Dodatkowo:


masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło stopić i wystudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i ubijać kilka minut. Na przemian dodawać ostudzone masło, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać rodzynki. Formę kesksówkę o wymiarach 35  cm x 11,posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec około 45-50 minut w temperaturze 180  C. Ostudzić i wyjąć z formy. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem .

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *