Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 – 2 łyżki kakao
25 dag. margaryny lub masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku rumowego
Ponadto:
tłuszcz
bułka tarta do formy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe o smaku cytrynowym
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Margarynę roztopić i wystudzić. Wlać do ciasta, mieszając. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z ciastem. Dodać olejek rumowy. Część ciasta odlać, wymieszać z kakao. Formę do babki z kominkiem posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać 2 – 3 cm. jasnego ciasta, a następnie na przemian ciasta jasne i kakaowe. Piecz około 60 minut w temperaturze 160-170 C. Wystudzić. Wyjąć babkę z formy. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać babkę. Posypać wiórkami kokosowymi o smaku cytrynowym. Odstawić do zastygnięcia.