BABKA PIASKOWA

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mąki tortowej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 – 2 łyżki kakao

25 dag. margaryny lub masła

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kilka kropli olejku rumowego

Ponadto:

tłuszcz

bułka tarta do formy

polewa czekoladowa

wiórki kokosowe o smaku cytrynowym

 

Wykonanie:

 

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Margarynę roztopić i wystudzić. Wlać do ciasta, mieszając. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z ciastem. Dodać olejek rumowy. Część ciasta odlać, wymieszać z kakao. Formę do babki z kominkiem posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać 2 – 3 cm. jasnego ciasta, a następnie na przemian ciasta jasne i kakaowe. Piecz około 60 minut w temperaturze 160-170 C. Wystudzić. Wyjąć babkę z formy. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać babkę. Posypać wiórkami kokosowymi o smaku cytrynowym. Odstawić do zastygnięcia.

 

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.