Składniki:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zapach cytrynowy
otarta skórka w wyparzonej cytryny sok z 1/2 cytryny
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z margaryną na puch Białka ubić z cukrem. Delikatnie połączyć z utartą margaryną. Stopniowo przesiewać mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz aromat. Rozlać do dwóch foremek keksówek. Zostawić 1/3 ciasta i dodać do niego kakao. Wyłożyć na górę ciasta jasnego. Wstawić do nagrzanego do 180C.piekarnika i piec 50-60 minut .Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą np. czekoladową lub cytrynową.
BABKA PIASKOWA Z KAKAO
(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)