BABKA PRABABKI

Składniki:

Ciasto:

15 dag. masła lub margaryny

10 dag. cukru

6 żółtek

4 białka,

60 dag. mąki

1/2łyżeczki soli

5 dag. drożdży

1 szklanka mleka

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej lub drobno posiekanych suszonych moreli.

 Poncz:

1/2 szklanki wody

6 dag .cukru

2 łyżki rumu

sok z połowy cytryny

Lukier:

1 łyżka masła,

2 łyżki wody

15 dag. cukru pudru

2 łyżki spirytusu

Polewa:

1/2 kostki masła

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka kakao

 jajko

Wykonanie:

Zagotować wodę na poncz, wsypać cukier. Do letniego syropu wlać rum i wcisnąć sok z cytryny. Z drożdży, cukru i odrobiny mleka zrobić rozczyn. Gdy podwoi objętość, dodać go do masła utartego z żółtkami, wsypać mąkę, sól, wlać resztę mleka i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odstawać od  drewnianej łyżki. Następnie połączyć je z pianą ubitą z białek, delikatnie wymieszać i wlać do wysmarowanej formy. Piec około godziny. Ciasto zostawić w formie, a gdy będzie letnie, nasączyć ponczem. Masło, cukier i kakao zagotować, a gdy masa przestygnie, wbić jajko i wymieszać na gładką polewę. Zimną babkę można oblać polewą kakaową lub lukrem. Przygotowuje się go  następująco: do rondelka z wrzącą wodą włożyć masło, zestawić z ognia, wsypać cukier, wymieszać na jednolitą masę, a na końcu wlać spirytus.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *