Składniki:
Ciasto:
15 dag. masła lub margaryny
10 dag. cukru
6 żółtek
4 białka,
60 dag. mąki
1/2łyżeczki soli
5 dag. drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej lub drobno posiekanych suszonych moreli.
Poncz:
1/2 szklanki wody
6 dag .cukru
2 łyżki rumu
sok z połowy cytryny
Lukier:
1 łyżka masła,
2 łyżki wody
15 dag. cukru pudru
2 łyżki spirytusu
Polewa:
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
jajko
Wykonanie:
Zagotować wodę na poncz, wsypać cukier. Do letniego syropu wlać rum i wcisnąć sok z cytryny. Z drożdży, cukru i odrobiny mleka zrobić rozczyn. Gdy podwoi objętość, dodać go do masła utartego z żółtkami, wsypać mąkę, sól, wlać resztę mleka i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odstawać od drewnianej łyżki. Następnie połączyć je z pianą ubitą z białek, delikatnie wymieszać i wlać do wysmarowanej formy. Piec około godziny. Ciasto zostawić w formie, a gdy będzie letnie, nasączyć ponczem. Masło, cukier i kakao zagotować, a gdy masa przestygnie, wbić jajko i wymieszać na gładką polewę. Zimną babkę można oblać polewą kakaową lub lukrem. Przygotowuje się go następująco: do rondelka z wrzącą wodą włożyć masło, zestawić z ognia, wsypać cukier, wymieszać na jednolitą masę, a na końcu wlać spirytus.