Składniki:
50 dag mąki
4 dag. drożdży
8 dag. masła
8 dag. cukru
4 żółtka
1 dag. gorzkich migdałów
1szklanka mleka
1 mała łyżeczka soli
skórka otarta z cytryny
Wykonanie:
Rozrobić drożdże w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, wymieszać z połową szklanki mąki, zostawić w ciepłym miejscu, aż rozczyn ?ruszy?. Wbić żółtka do naczynia (najlepiej kamiennego), ustawić je na garnku z gotującą wodą, dodać cukier, skórkę z cytryny i ubijać na parze. Gdy żółtka zbieleją, dodać obrane ze skórki i posiekane migdały, sól, połączyć z rozczynem, dosypać resztę mąki. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i odstające od miski i ręki. Pod koniec wlać sklarowane masło i wyrabiać, aż ciasto je wchłonie, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie, włożyć je do wysmarowanej masłem formy (do połowy wysokości), przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około godziny. Gdyby ciasto zbyt mocno się rumieniło, trzeba je przykryć pergaminem wysmarowanym masłem. Babkę można polukrować i udekorować owocami.