Składniki:
biała kiełbasa ilość wg osób;
polska kiełbasa lub inna podwędzana;
3 jajka;
2 ząbki czosnku;
. 5 łyżek śmietany;
łyżka mąki;
4 liście laurowe, łyżka majeranku, kwasek cytrynowy, sól, pieprz, łyżka vegety
Wykonanie:
Białą kiełbasę i polską zalać wodą taką ilością, ile ma być zupy i ugotować. Wyjąć kiełbasę. Do wywaru dodać przyprawy i czosnek w plasterkach i pogotować jeszcze chwilę. Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę i zabielić zupę. Do smaku doprawić kwaskiem cytrynowym. Ja przeważnie barszcz przecedzam przez sito. Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą. Rozłożyć do talerzy i zalać zupą.Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe wiórki chrzanu.