Składniki:
1/2 kg. botwiny
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera
1 ząbek czosnku
1łyżka oliwy
1 łyżka masła
ziele angielskie
liść laurowy
sól,
pieprz
sok z cytryny
po kilka gałązek koperku i tymianku
kilka kostek sera feta
Wykonanie:
Z marchewki, pietruszki, selera i czosnku ugotuj wywar z dodatkiem liścia laurowego 1 ziela angielskiego. Odcedź. Botwinę umyj, obierz, drobno pokrój razem z buraczkami. Dodaj do wywaru, ugotuj do miękkości. Dodaj masło, oliwę, posiekany koperek z tymiankiem, przypraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Podawaj z kostkami sera feta, posyp koperkiem i tymiankiem. Barszczyk można dodatkowo zabielić mąką ze śmietaną. Jest równie smaczny na zimno i na ciepło.