Składniki:
30 dag. buraczków
1 cebula
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta zmielonych goździków i jałowca
1 liść laurowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
750 ml. bulionu warzywnego
2 łyżki ziaren słonecznika
1/2 natki pęczka natki pietruszki
100 g. kwaśnej śmietany
1-2 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie:
Buraczki obrać umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać oczyścić , pokroić i zeszklić na maśle.Dodać buraki ,goździki, sól, jałowiec, liść laurowy ,mąkę ziemniaczaną ,krótko gotować stale mieszając. Wlać bulion. Zupę zagotować stale mieszając następnie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pietruszkę posiekać ,wyjąc listek laurowy. Zupę ubić trzepaczką doprawić octem. Barszcz wlać do podgrzanych filiżanek ,dodać śmietanę, słonecznik i pietruszkę .Ozdobić plasterkami buraczków i liśćmi laurowymi.