BARSZCZYK ZE ŚMIETANĄ

Składniki:

 

30 dag. buraczków

1 cebula

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki soli

szczypta zmielonych goździków i jałowca

1 liść laurowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

750 ml. bulionu warzywnego

2 łyżki ziaren słonecznika

1/2 natki  pęczka natki pietruszki

100 g. kwaśnej śmietany

1-2 łyżki octu jabłkowego

 

Wykonanie:


Buraczki obrać umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać  oczyścić , pokroić i zeszklić na maśle.Dodać buraki ,goździki, sól, jałowiec, liść laurowy ,mąkę ziemniaczaną ,krótko gotować stale mieszając. Wlać bulion. Zupę zagotować stale mieszając  następnie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pietruszkę posiekać ,wyjąc listek laurowy. Zupę ubić trzepaczką doprawić octem. Barszcz wlać do podgrzanych filiżanek ,dodać śmietanę, słonecznik i pietruszkę .Ozdobić plasterkami buraczków i liśćmi laurowymi.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *