Składniki:
1 laska wanilii
14 dag. cukru
2 białka
100 ml. śmietany kremówki
100g malin mrożonych
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 120 C.Z laski wanilii wydobyć rdzeń wymieszać ze 125 g. cukru białka ubić na sztywną pianę potem ubijać i cienką strużką wsypywać cukier z wanilia. Pianę przełożyć do szprycy z duża końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachy wyłożone papierem w odstępach co 2,5 cm. wyciskać 40 bez. Bezy suszyć w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach około 60 minut następnie wystudzić i zdjąć z blach. Śmietanę ubić z resztą cukru, trochę malin odłożyć i rozgnieść widelcem dodać do śmietany. Po 2 bezy łączyć ze śmietaną. Chłodzić 30 minut podawać ze śmietaną.