Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
4 łyżki wody
1szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
3 budynie cytrynowe
2 galaretki cytrynowe
1 kostka margaryny(250g.)
1 kostka masła (250g.)
500 ml. śmietany 30%
2 opakowania. zagęstnika do śmietany
3 łyżki cukru
herbatniki
sok z 2 cytryn
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij, dodaj wodę, cukier i żółtka. Mąki i proszek przesiej, wsyp do masy. Wymieszaj. Wylej na blachę 25×35 cm. Piecz około 20 minut w 180C. Biszkopt przekrój na 2 części (spod nieco grubszy .
Krem:
Budynie rozrób w szklance wody. Ugotuj w 5 szklankach wody, wsypując też jedną galaretkę. Ostudź. Margarynę utrzyj z masłem i budyniem. Drugą galaretkę przygotuj wg. instrukcji. Śmietanę ubij z cukrem zagęstnikami. 3/4 masy budyniowej rozsmaruj na spodzie, wylej tężejącą galaretkę, przykryj biszkoptem. Posmaruj masą budyniową i śmietanową. Herbatniki namocz w soku z cytryny, ułóż na cieście. Udekoruj.
.