BISZKOPT Z MAKIEM

Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek .Białka ubić ze szklanką cukru na sztywno ,dodać do tego żółtka i jeszcze raz ubić z żółtkami aby się rozmieszały  następnie wsypać przesiane mąki razem z proszkiem  do pieczenia i lekko wymieszać łyżką drewnianą i wylać do tortownicy dużej wyłożonej papierem do pieczenia ciasta i piec około 20 min. w 180°

Składniki:

mak

1 szklanka maku zmielonego
1 kostka masła ( 250 gr.)
2 żółtka ( białka ubić ) z
1 szklanką cukru pudru

Wykonanie:

Mak sparzyć gorącym mlekiem  zmielić
utrzeć z masłem i żółtkami połączyć z ubitą pianą z cukrem pudrem wymieszać.
Wylać wszystko na upieczony biszkopt na wierzch i polać polewą czekoladową.

(Odwiedzone 6 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *