BRZOSKWINIOWIEC

 

Składniki:
21/2 szklanki mąki
5 jajek – osobno żółtka i białka
1 kostka margaryny – dałam 250 g masła
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża
pół szklanki drobnego cukru

Wykonanie:

Z mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.Wyrobić i podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika na godzinę.Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z dużymi oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180 stopni c przez 7 minut.W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto. Na budyń wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie.
Przygotować pianę z białek:

Z 1/2szklanki cukru i białek ubić pianę i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na koniec zetrzeć drugą część ciasta na białka i piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *