BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Składniki:

1/2 kg mąki

200  g. masła o temperaturze pokojowej

1 jajko

2 łyżeczki cukru waniliowego

1/2 szklanki mleka

8 dag drożdży

2 łyżki cukru szczypta soli

Dodatkowo  przygotować około 1/2 szklanki mąki do posypywania na stolnicy.

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, cukier waniliowy, masło i szczyptę soli. Drożdże utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko, po czym całość wlać do mąki, nie czekając aż drożdże powiększą swoją objętość. Wszystko zagnieść, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zagniatać posypując resztą mąki, po czym podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować bardzo cienko na około 2  mm, wykrawać krążki, nadziewać dowolną masą makową, serową lub jabłkami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180  st. około 15-18 minut. Nie odstawiać do wyrośnięcia. Ciasto wyrasta w piecu. Z tego ciasta można zrobić również kołoczyki, strucle.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *