Składniki:
Ciasto:
4 dag drożdży
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
1jajko
70 dag. mąki tortowej
1 łyżeczka soli
1łyżeczka cukru
Farsz:
1i 1/2 kg. pieczarek
1/2 pęczka oregano
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
1/2 kostki masła
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki zagnieć. Uformuj kulę, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz:
Pieczarki pokrój na plasterki, przesmaż na maśle .Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż. Ostudź. Pieczarki zmiel. Dodaj posiekane oregano, jedno jajko i bułkę tartą. Wyrób przypraw. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Rozwałkuj na grubość 3 mm. Rozsmaruj farsz pozostawiając wolne brzegi. Zwiń lekko przygnieć, pokrój na 2 cm. plastry. Luźno ułóż na natłuszczonej blasze. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 30 minut w 190 C .Doskonałe do barszczu.