Składniki:
Kawałek lub głowa i kręgosłup ryby
włoszczyzna
natka pietruszki,
Vegeta
50 dag .mąk
1/2 kostki margaryny
2-3 dag. świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
2 jajka
1/4 szklanki mleka
1/2 główki kapusty
5-6 grzybków suszonych
2 cebule,
olej
cukier
pieprz
sól
Wykonanie:
Rybę i włoszczyznę zalać dwoma litrami wody, ugotować, przyprawić Vegetą, solą, pieprzem, przecedzić. Umyte grzybki namoczyć i ugotować. Osobno ugotować kapustę, odcedzić, połączyć z grzybami i wszystko drobno posiekać. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty z grzybami, przyprawić. Mąkę posiekać z margaryną i jajami, dodać drożdże rozmieszane kilkanaście minut wcześniej w ciepłym mleku, szczyptę soli, zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować. Szklanką wyciąć z ciasta krążki, nałożyć na nie farsz i zlepić paszteciki. Wierzch każdego posmarować białkiem jaja. Ułożyć kapuśniaczki na lekko posmarowanej olejem lub margaryną blaszce, piec około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać do gorącego bulionu.