BULON RYBNY Z KAPUSNIACZKAMI

Składniki:

Kawałek lub głowa i kręgosłup ryby

włoszczyzna

natka pietruszki,

Vegeta

 50 dag .mąk

1/2 kostki margaryny

2-3 dag. świeżych drożdży lub opakowanie suszonych

2 jajka

1/4 szklanki mleka

1/2 główki kapusty

5-6 grzybków suszonych

2 cebule,

olej

cukier

 pieprz

sól

Wykonanie:

Rybę i włoszczyznę zalać dwoma litrami wody, ugotować, przyprawić Vegetą, solą, pieprzem, przecedzić. Umyte grzybki namoczyć i ugotować. Osobno ugotować kapustę, odcedzić, połączyć z grzybami i wszystko drobno posiekać. Cebule  pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty z grzybami,  przyprawić. Mąkę posiekać z margaryną i jajami, dodać drożdże  rozmieszane kilkanaście minut wcześniej w ciepłym mleku,  szczyptę soli, zagnieść ciasto, a następnie  rozwałkować. Szklanką  wyciąć z ciasta krążki, nałożyć  na nie farsz i zlepić paszteciki.  Wierzch każdego posmarować białkiem jaja. Ułożyć kapuśniaczki na lekko posmarowanej olejem lub margaryną blaszce, piec około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać do gorącego bulionu.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *