Składniki:
12 płatów lazani
25 dag cielęciny
25 dag. wieprzowiny
10 dag wątróbki drobiowej
2 cebule
3 -4 ząbki czosnku
10 dag. tartego parmezanu
1 jajko
10 listków bazylii
1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
2 szklanki bulionu zkury
5 dag. masła
3-4 łyżki oliwy i oliwek
1 łyżka mąki
pieprz
sól
1i1/2 szklanki sosu pomidorowego z bazylią
1 i 1/2 sosu beszamelowego
Wykonanie:
Ugotować lazanie. Pokrojone w kostkę mięso i wątróbkę oprószyć mąką i podsmażyć na oliwie .Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko przełożyć do rondla i dusić na małym ogniu około godziny, kilka razy podlewając bulionem. Lekko ostudzone mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać roztopione masło, jajko, pokrojoną bazylię, pieprz i sól, starannie wyrobić dłonią (farsz powinien być ścisły). Posmarowane farszem płaty ciasta zwinąć w rulony, zaczynając od krótszego boku, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, starannie przykryć wierzch beszamelem, pokropić sosem pomidorowym, posypać parmezanem. Zapiekać 30-40 minut w temperaturze 180-200 C. Podawać z sosem pomidorowym.