CANNELLONI NADZIEWANE MIĘSEM

Składniki:

12 płatów  lazani

25 dag cielęciny

25 dag. wieprzowiny

10 dag wątróbki drobiowej

2 cebule

3 -4 ząbki czosnku

10 dag. tartego parmezanu

1 jajko

10 listków bazylii

1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

2 szklanki bulionu zkury

5 dag. masła

3-4 łyżki oliwy i oliwek

1 łyżka mąki

pieprz

sól

1i1/2 szklanki sosu pomidorowego  z bazylią

1  i 1/2 sosu beszamelowego

Wykonanie:

Ugotować lazanie. Pokrojone w kostkę mięso i wątróbkę oprószyć mąką  i podsmażyć na oliwie .Na pozostałej oliwie  podsmażyć pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko przełożyć do rondla i dusić na małym ogniu  około godziny, kilka razy  podlewając bulionem. Lekko ostudzone mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać roztopione masło, jajko, pokrojoną bazylię, pieprz i sól, starannie wyrobić  dłonią (farsz powinien być ścisły). Posmarowane farszem płaty ciasta zwinąć w rulony, zaczynając od krótszego boku, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, starannie przykryć wierzch beszamelem, pokropić sosem pomidorowym, posypać parmezanem. Zapiekać 30-40 minut w temperaturze  180-200 C. Podawać z sosem pomidorowym.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *