Składniki:
1 opakowanie cannellonii(duże rurki)
20 dag. mięsa
1 bułka kajzerka
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 gotowy fix do beszamelu
20 dag. żółtego sera(startego)
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżka oregano
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mięsa dodać bułkę, oregano, wbić jajko, wymieszać doprawić solą i pieprzem. Fix przygotować według przepisu na opakowaniu dodać śmietanę, połowę tartego sera oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Sos ostudzić. Cannellonii ugotować w osolonej wodzie na półtwardo przelać zimną wodą i nadziać farszem mięsnym. aroodporną formę natłuścić olejem ułożyć w niej cannellonii i polać sosem. Wierzch potrawy posypać serem i zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200 C.Polać gotowym sosem pomidorowym.