CEPELINY Z TWAROGIEM

Składniki’

15 surowych ziemniaków
5 ugotowanych ziemniaków
40 dag. twarogu
1 jajko
1 białko
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól

 

Wykonanie;

 
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy w ściereczce sok. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z ziemniakami surowymi. Mieszamy z solą i pieprzem, wyrabiamy.

Farsz:
Twaróg mielimy, dodajemy jajko, białko, masło ,doprawiamy do smaku solą. Ręką formujemy placki z masy ziemniaczanej. Na środek każdego nakładamy farsz i formujemy podłużne lub okrągłe kluski .Wrzucamy na osolona gotującą się wodę po 2-3 kluski delikatnie mieszamy i znowu wrzucamy następne .  Gotujemy około10-15 minut od chwili wypłynięcia klusek na wierzch. Podajemy polane roztopionym masłem lub zrumienioną cebulką ze skwarkami.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.