CHLEBEK

Składniki:

1  kg mąki

3 szklanki ciepłej wody

40g. drożdży

3 łyżeczki soli

kminek

siemię lniane

mak

Wykonanie:

Mąkę, rozkruszone drożdże, sól, kminek i siemię wymieszać drewnianą łyżką , dodać wodę i zamieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na noc. Piekarnik nagrzać do 250  C. Włożyć do niego pusty, niesmarowany olejem garnek z pokrywką, używam gęsiarkę. Na blat nasypać trochę mąki i maku, wyłożyć ciasto, rozgnieść je, by mak się przykleił i na chwilę przełożyć do czystej i suchej miski. Gdy piekarnik i garnek się maksymalnie nagrzeje, wyjąć gęsiarkę z piekarnika i włożyć ciasto bez żadnego ugniatania, formowania, przykryć pokrywką i piec 30 minut w 240  C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 – 15 minut w 200  C.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *