Składniki:
1 kg mąki
3 szklanki ciepłej wody
40g. drożdży
3 łyżeczki soli
kminek
siemię lniane
mak
Wykonanie:
Mąkę, rozkruszone drożdże, sól, kminek i siemię wymieszać drewnianą łyżką , dodać wodę i zamieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na noc. Piekarnik nagrzać do 250 C. Włożyć do niego pusty, niesmarowany olejem garnek z pokrywką, używam gęsiarkę. Na blat nasypać trochę mąki i maku, wyłożyć ciasto, rozgnieść je, by mak się przykleił i na chwilę przełożyć do czystej i suchej miski. Gdy piekarnik i garnek się maksymalnie nagrzeje, wyjąć gęsiarkę z piekarnika i włożyć ciasto bez żadnego ugniatania, formowania, przykryć pokrywką i piec 30 minut w 240 C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 – 15 minut w 200 C.