CHŁODNIK Z MŁODYCH WARZYW

Wykonanie:

250 g. botwiny

20 g. buraków

1 łyżka octu  jabłkowego

biały pieprz

2 jajka

1/2 łyżeczki cukru

200 g. świeżego ogórka

2 ogórki konserwowe

4 ząbki czosnku

szczypiorek

koperek

150 g. śmietany kwaśnej

 

Wykonanie:

 

Młodą botwinkę umyć wytrzeć do sucha, pokroić, włożyć do wrzątku, ugotować, wywar odcedzić. Buraki obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, doprawić łyżką octu jabłkowego, solą, białym pieprzem i szczyptą cukru .Pozostawić do wystudzenia. Jajka ugotować na twardo. Do przestudzonego wywaru botwinowego  dodać ugotowane buraki oraz dwie łyżki wywaru z buraków. Świeży ogórek pokroić w słupki ogórki konserwowe pokroić na plasterki i dorzucić do zupy. Czosnek obrać, zmiażdżyć, szczypiorek i koperek posiekać. Czosnek z ziołami dodać do zupy. Wystudzone jajka obrać, pokroić na ćwiartki porozkładać na talerze, zalać zupą. Dla lepszego smaku porcje zupy można wzbogacić kleksem kwaśnej śmietany.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *