Składniki:
6 żółtek
2 szklanki mąki
1sklanka kwaśnej śmietany
kieliszek1wódki
1 łyżka masła
trochę startej skórki cytryny
odrobina cukru
50 dag .smalcu
1kieliszek spirytusu
15 dag. cukru pudru
1cukier waniliowy
Wykonanie:
Z żółtek, mąki, śmietany, masła, cukru dodając skórkę z cytryny i wódkę zagnieść ciasto jak na pierogi (musi być pulchne). Jeśli jest zbyt luźne, dodać mąki. Cienko rozwałkować, radełkiem wykrawać dość długie prostokąty, przeciąć każdy wzdłuż i przewinąć. Smażyć na złoty kolor we wrzącym smalcu z dodatkiem spirytusu. Wyjmować na bibułę. Gdy chrust obcieknie z tłuszczu, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
(Odwiedzone 6 raz, 1 wizyt dziś)