CHRUST

Składniki:

 

6 żółtek

2 szklanki mąki

1sklanka kwaśnej śmietany

 kieliszek1wódki

1 łyżka masła

trochę startej skórki cytryny

odrobina cukru

50 dag .smalcu

1kieliszek spirytusu

15 dag. cukru pudru

1cukier waniliowy

 

Wykonanie:

 

Z żółtek, mąki, śmietany, masła, cukru  dodając skórkę z cytryny i wódkę  zagnieść ciasto jak na pierogi (musi być pulchne). Jeśli jest zbyt luźne, dodać mąki. Cienko rozwałkować, radełkiem wykrawać dość długie prostokąty, przeciąć każdy wzdłuż i przewinąć. Smażyć na złoty kolor we wrzącym smalcu z dodatkiem spirytusu. Wyjmować na bibułę. Gdy chrust obcieknie z tłuszczu, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *