Składniki:
8 pomidorów
25 dag. moreli
4 cebule,
2 szklanki 4% octu
1 szklanka wody
2 szklanki cukru
1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy
1/3szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
1łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki ziaren gorczycy
2 łyżeczki kminku
1maleńka łyżeczka imbiru.
Wykonanie:
Morele obrane ze skórek zmiksować na piure. Obrane pomidory i cebulę
posiekać. Podsmażyć na oleju gorczycę i kminek, ostudzić, zmiażdżyć wałkiem
lub w moździerzu. W rondlu z grubym dnem wymieszać ocet z wodą i sokami,
wstawić na mały ogień, wsypać cukier, podgrzewać do rozpuszczenia, zagotować,
po czym włożyć pomidory, cebule, piure morelowe oraz pozostałe składniki,
wymieszać, nie przykrywając gotować na malutkim ogniu godzinę. Chutney przekładać do gorących słoiczków zamykać je po ostudzeniu.