CHUTNEY POMIDOROWO-MORELOWY

Składniki:

 

8 pomidorów

25 dag. moreli

4 cebule,

2 szklanki 4% octu

1 szklanka wody

2 szklanki cukru

1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy

1/3szklanki soku z cytryny

1/3 szklanki przecieru pomidorowego

1łyżka sosu sojowego

2 łyżeczki oleju

2 łyżeczki ziaren gorczycy

2 łyżeczki kminku

 1maleńka łyżeczka imbiru.

 

Wykonanie:

 

Morele obrane ze skórek zmiksować na piure. Obrane pomidory i cebulę

posiekać. Podsmażyć na oleju gorczycę i kminek, ostudzić, zmiażdżyć wałkiem

lub w moździerzu. W rondlu z grubym dnem wymieszać ocet z wodą i sokami,

wstawić na mały ogień, wsypać cukier, podgrzewać do rozpuszczenia, zagotować,

po czym włożyć pomidory, cebule, piure morelowe oraz pozostałe składniki,

wymieszać, nie przykrywając gotować na malutkim ogniu godzinę. Chutney przekładać do gorących słoiczków zamykać je po ostudzeniu.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *