CIAST NA PIEROGI

Składniki:

60 dag mąki
1 i 1/4 szklanki gorącej wody
1 żółtko
szczypta soli
1/2 kostki masła

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Kiedy składniki się połączą dodajemy roztopione masło i podsypując mąką wyrabiamy do czasu, aż stanie się gładkie. Dzielimy kulę na ćwiartki trzy części zawijamy w folię i odkładamy na bok, a jedną wałkujemy na cienki placek. Wycinamy kwadraty, trójkąty lub koła, nakładamy farsz, zlepiamy i wrzucamy pierogi na osolony wrzątek. Rozwałkowuje się fantastycznie, nie trzeba podsypywać mąką.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *