Składniki:
250 g twarogu
2 szklanki mąki
150 g masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru Dowolne owoce
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wszystkie składniki ciasta zagnieść z twarogiem, włożyć do lodówki na parę godzin. Schłodzone ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkowywać na posypanym mąką blacie a grubość około 2-3 mm. Wykrawać kółka, układać cząsteczkę brzoskwini, jabłka lub użyć innego owocu, złożyć ciastko na pół. Zalepić całe brzegi lub ścisnąć tylko w kącikach. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C około. 10-15 min. aż się zarumienią. Po ostudzeniu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.