Składniki:
7 paczek herbatników petit beure, opakowanie po100 g
11/2 puszki masy kajmakowej( można kupić w sklepie)
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
125 g. masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
600 ml śmietany kremówki 36 %
1 łyżka cukru pudru
100 g. gorzkiej czekolady potartej na tarce do oprószenia
Wykonanie:
Formę o wymiarach 28 x 28 cm wykładamy papierem dopieczenia .Na dno formy wykładamy pojedynczą warstwę herbatników. Masę krówkową podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wykładamy na herbatniki, wyrównujemy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Wykonanie:
Budyń:
Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką, po czym wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy 2 minuty, energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek. Jeszcze gorący budyń wylewamy na herbatniki, wyrównujmy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć. Po tym czasie formę wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy czekoladę.Ciasto przechowujemy w lodówce.