CIASTO 3 BIT BEZ PIECZENIA

Składniki:

7 paczek herbatników petit beure, opakowanie po100  g

11/2 puszki masy kajmakowej( można kupić w sklepie)

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

125  g. masła

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

 4 jajka

600 ml śmietany kremówki 36 %

1 łyżka cukru pudru

100  g. gorzkiej czekolady  potartej na tarce do oprószenia

Wykonanie:

Formę o wymiarach 28 x 28  cm wykładamy papierem dopieczenia .Na dno formy wykładamy pojedynczą warstwę herbatników. Masę krówkową podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wykładamy na herbatniki, wyrównujemy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Wykonanie:

Budyń:

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką, po czym wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy 2 minuty, energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek. Jeszcze gorący budyń wylewamy na herbatniki, wyrównujmy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć. Po tym czasie formę wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy czekoladę.Ciasto przechowujemy w lodówce.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *