CIASTO AGRESTOWE

Składniki:      

Biszkopt:

6 jajek

7 łyżek cukru

7 łyżek mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto bezowe:

6 białek

28 dag cukru

8 dag płatków migdałowych

Ponadto:

agrest z kompotu

1/2 l kremówki

2 łyżki cukru

2 łyżki żelatyny

3 galaretki agrestowe

Wykonanie:

Biszkopt:

Jajka ubić z cukrem do białości, dodać mąkę przesiana z proszkiem do   wymieszać i wylać  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowaną margaryną i posypana  bułką tartą. Piec 20 minut w 180C.

Beza:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posypać płatkami migdałowymi. Piec na złoty kolor 35minut w temperaturze. 150  C.

Galaretki:

Galaretki rozpuścić w 1litrze wody, wystudzić. Agrest osączyć z kompotu. Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru i żelatyny. Na biszkopt wyłożyć osączony agrest, następnie na niego wlać tężejącą galaretkę, potem ubitą kremówkę i na końcu ciasto bezowe. Schłodzić.( Kompot z agrestu można połączyć z wodą na galaretki tak żeby  był 1  litr  i w tym rozpuścić galaretki).

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *