Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto bezowe:
6 białek
28 dag cukru
8 dag płatków migdałowych
Ponadto:
agrest z kompotu
1/2 l kremówki
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
3 galaretki agrestowe
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem do białości, dodać mąkę przesiana z proszkiem do wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowaną margaryną i posypana bułką tartą. Piec 20 minut w 180C.
Beza:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posypać płatkami migdałowymi. Piec na złoty kolor 35minut w temperaturze. 150 C.
Galaretki:
Galaretki rozpuścić w 1litrze wody, wystudzić. Agrest osączyć z kompotu. Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru i żelatyny. Na biszkopt wyłożyć osączony agrest, następnie na niego wlać tężejącą galaretkę, potem ubitą kremówkę i na końcu ciasto bezowe. Schłodzić.( Kompot z agrestu można połączyć z wodą na galaretki tak żeby był 1 litr i w tym rozpuścić galaretki).