CIASTO ANANASOWE

Składniki;

Ciasto:

10 dag mąki

1 jajko

1/3 szklanki  cukru pudru

2 łyżki oleju

4 łyżki  mleka

1 puszka ananasów

1 łyżka masła roślinnego do wysmarowania formy.

Polewa:

4 łyżki masła roślinnego

1/3 szklanki cukru pudru

 2 jajka

Składniki:

Żółtko oddzielić od białka i utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać olej, mleko,  mąkę i dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem, wlać ciasto. Ananasy osączyć, ułożyć na cieście. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Przygotować polewę: masło rozpuścić, przestudzić, dodać  cukier, wbić jajo i wszystko dokładnie ubić  trzepaczką do piany. Upieczone ciasto polać  masą i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu można ciasto udekorować lukrem.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *