Składniki;
Ciasto:
10 dag mąki
1 jajko
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki oleju
4 łyżki mleka
1 puszka ananasów
1 łyżka masła roślinnego do wysmarowania formy.
Polewa:
4 łyżki masła roślinnego
1/3 szklanki cukru pudru
2 jajka
Składniki:
Żółtko oddzielić od białka i utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać olej, mleko, mąkę i dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem, wlać ciasto. Ananasy osączyć, ułożyć na cieście. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Przygotować polewę: masło rozpuścić, przestudzić, dodać cukier, wbić jajo i wszystko dokładnie ubić trzepaczką do piany. Upieczone ciasto polać masą i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu można ciasto udekorować lukrem.