Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
80 g. cukru
100 g .mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka osączonych brzoskwiń (ok. 480 g),
250 ml. wina musującego
60 g. cukru
10 płaskich łyżeczek rozpuszczonej żelatyny
1/2 litra śmietanki kremówki
Po za tym:
250 g .konfitury morelowej
1 gotowy spód biszkoptowy26 cm.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190C. Z jaj, cukru, mąki, proszku i 3 łyżek wody przygotować ciasto biszkoptowe, rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem i piec około 12 minut. Biszkopt wyłożyć na ściereczkę. Pergamin zwilżyć wodą ostrożnie zdjąć. Ciasto posmarować konfiturą, zrolować i pokroić w plastry grubości. 2 cm. Miskę (o 28 cm) wyłożyć folią spożywczą i ułożyć w niej plastry rolady 1/3 porcji brzoskwiń pokroić w kostkę, resztę zmiksować. Puree wymieszać z winem i cukrem, dodać żelatynę. Śmietanę ubić i razem z pokrojonymi owocami dodać do kremu. Krem wyłożyć na roladki, przykryć gotowym biszkoptem. Ciasto chłodzić około 3 godzin, wyjąć z miski.