CIASTO BRZOSKWINIOWE

Składniki:

 

Ciasto biszkoptowe:

3 jajka

80 g. cukru

100 g .mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

1 puszka osączonych brzoskwiń (ok. 480 g),

250 ml. wina musującego

60 g. cukru

10 płaskich łyżeczek rozpuszczonej żelatyny

1/2 litra śmietanki kremówki

Po za tym:

250 g .konfitury morelowej

1 gotowy spód biszkoptowy26 cm.

 

Wykonanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 190C. Z jaj, cukru, mąki, proszku i 3 łyżek wody przygotować ciasto biszkoptowe, rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem i piec około 12 minut. Biszkopt wyłożyć na ściereczkę. Pergamin zwilżyć wodą  ostrożnie zdjąć. Ciasto posmarować konfiturą, zrolować i pokroić w plastry grubości. 2 cm. Miskę (o 28 cm) wyłożyć folią spożywczą i ułożyć w niej plastry rolady 1/3 porcji brzoskwiń pokroić w kostkę, resztę zmiksować. Puree wymieszać z winem i cukrem, dodać żelatynę. Śmietanę ubić i razem z pokrojonymi owocami dodać do kremu. Krem wyłożyć na roladki, przykryć gotowym biszkoptem. Ciasto chłodzić około 3 godzin, wyjąć z miski.

ciasto brzoskwiniowe

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *