Składniki:
Ciasto:
1 kostka miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
5 jaj
2 łyżki ciemnego kakao
2 szklanki maki tortowej
1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 3/4 szklanki wrzącej wody
250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
200 g śmietanki tortowej 30
Syrop:
sok z 1 i 1/2 cytryny
100 g cukru
Dodatkowo:
100 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka. Następnie cały czas ucierając dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni termoobieg piekarnika i piec około 40 minut. Ciasto wystudzić w formie.