CIASTO CYTRYNOWE

Składniki :

 biszkopt:

 6 jajek

 ? szklanki cukru

 4 czubate łyżki mąki tortowej

 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
 szczypta soli

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki:

 Krem:


 1 szklanka cukru

 sok z 2 cytryn

 ? kostki masła roślinnego

 2 szklanki wody

 1 jajko

 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki :

Lukier:

 sok z 1 cytryny

 3/4 szklanki cukru pudru

Dekoracja:

 skórka otarta z 2 cytryn

plasterki cytryn

Wykonanie:

Biszkopt:

Blachę o wymiarach 30×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli dodając stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku, dalej miksując. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i dodajemy do ubitej masy jajecznej miksując na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180  C. i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzamy a następnie przekrawamy wzdłuż na równe dwie części.

Lukier:

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, aby utworzyła się odpowiednio gęsta masa nadająca się do lukrowania.

Krem:

W rondlu na małym ogniu roztapiamy masło roślinne, dodajemy cukier, sok z cytryn, wodę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszamy i gotujemy około 3 minut. Zdejmujemy z ognia. Gorący krem wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Ciasto polewamy lukrem i dekorujemy skórką cytryny. Przed podaniem udekorować także plasterkiem cytryny.

(Odwiedzone 7 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *