Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4szklanki cukru
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno ,dodać żółtka i jeszcze ubić żeby masa stała się jednolita. Mąkę ,budyń ,i proszek przesiać przez sitko i pomału dodawać do masy jajecznej i mieszać łyżką drewnianą delikatnie. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. piec 20 minut.
Składniki:
Masa cytrynowa:
3 cytryny
2 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki wody
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Z 3 cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Zmiksować 2 całe jajka z 1i1/2 szklanki cukru i 1i 1/ 2 szklanki wody. Dodać skórkę i sok z cytryn. Gotować na dużym ogniu, gdy zacznie wrzeć dodać rozpuszczone 3 czubate łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody. Ugotować masę ,gorącą wyłożyć na rozkrojony biszkopt i przykryć 2 częścią biszkopta.
Składniki:
Masa śmietanowa:
3 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru,
2 galaretki cytrynowe.
Wykonanie:
Kremówkę ubić z cukrem pudrem ,dodać rozpuszczone galaretki w 2 szklankach wody, gdy zacznie tężec dodawać do śmietany, dalej ubijać, aż połączy się z masą śmietanową. Masę wyłożyć na górny biszkopt. Rozsmarować dać do lodówki aby masy na cieście stężały.