CIASTO CYTRYNOWE

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1 budyń śmietankowy

3/4 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4szklanki cukru

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno ,dodać żółtka i jeszcze ubić  żeby masa stała się jednolita. Mąkę ,budyń ,i proszek przesiać przez sitko i pomału dodawać do masy jajecznej i mieszać łyżką drewnianą delikatnie. Ciasto wylać na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. piec 20 minut.

Składniki:

Masa cytrynowa:

3 cytryny

2 jajka

1 i 1/2 szklanki cukru

1 i 1/2 szklanki wody

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Z 3 cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Zmiksować 2 całe jajka z 1i1/2 szklanki cukru i 1i 1/ 2 szklanki wody. Dodać skórkę i sok z cytryn. Gotować na dużym ogniu, gdy zacznie wrzeć dodać rozpuszczone 3 czubate łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody. Ugotować masę ,gorącą wyłożyć na rozkrojony biszkopt i przykryć 2 częścią biszkopta.

Składniki:

Masa śmietanowa:

3 szklanki śmietany kremówki

1/2 szklanki cukru pudru,

2 galaretki cytrynowe.

 Wykonanie:

Kremówkę ubić z cukrem pudrem ,dodać rozpuszczone galaretki w 2 szklankach wody, gdy zacznie tężec dodawać do śmietany, dalej ubijać, aż połączy się z masą śmietanową. Masę wyłożyć  na górny biszkopt. Rozsmarować dać do lodówki aby  masy na cieście stężały.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *