Składniki;
Biszkopt :
6 jajek
1 szklanka cukru
3 duże budynie śmietankowe bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem :
1/2 litra śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki cytrynowe
Wierzch:
dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe
Wykonanie;
Ciasto ;
Biszkopt :
Białka ubić na pianę ze szklanką cukru, dodać żółtka , budynie śmietankowe i 2 łyżeczki proszku do pieczenia (budynie i proszek przed dodaniem połączyć) i dodać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką by piana nie opadła. Biszkopt wylać do blaszki prostokątnej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą,
piecz w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 C. (termoobieg).
Krem :
Śmietanę ubić z 1/2 szklanki cukru pudru dodać serki homogenizowane waniliowe wymieszać. Na koniec do kremu dodać 2 gęstniejące zimne galaretki cytrynowe rozpuszczone w 1 szklance wrzącej wody i chwilkę ubijać razem.
Złożenie ciasta;
Biszkopt przekroić na pół, na pierwszą dolna część rozsmarować krem cytrynowy,przykryć drugą połówką .Na wierzchu drugiej połówki rozsmarować dżem brzoskwiniowy i posypać wiórkami kokosowymi lub zostawić troszeczkę masy cytrynowej i zamiast kokosu rozsmarować delikatnie na dżemie i posypać startą czekoladą.