CIASTO CYTRYNOWE Z ANANASEM

Składniki:

Biszkopt;

4 jajka

1/2 szklanki cukru

5 łyżek mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , upiec na blaszce wielkości 24x42cm w temperaturze 180  C. około 20minut.

Składniki:

Krem cytrynowy:

     3 cytryny

     3/4 szklanki cukru

     3 żółtka

     2 budynie śmietankowe

     1 łyżka mąki ziemniaczanej

     11/2 łyżki mąki pszennej

    1 cukier waniliowy

    1 kostka masła lub margaryny

Wykonanie:

Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2 i 1/2 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy.  Ugotować budyń na wodzie cytrynowej, odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę (można po 1/2 kostki) utrzeć i połączyć po jednej łyżce z zimnym budyniem.

Składniki:

Krem śmietanowy:

1/2 litra kremówki

2 łyżki cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

1/3 szklanki wody

Dodatkowo:

2-3 paczki herbatników

1 puszka ananasów

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, dodawać cukier a na końcu przestudzoną żelatynę.

Ciasto układać następująco:

Biszkopt , krem cytrynowy , ananasy ,krem śmietanowy herbatniki , polewa .

(Odwiedzone 5 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *