Składniki:
Biszkopt;
4 jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , upiec na blaszce wielkości 24x42cm w temperaturze 180 C. około 20minut.
Składniki:
Krem cytrynowy:
3 cytryny
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
11/2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła lub margaryny
Wykonanie:
Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2 i 1/2 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy. Ugotować budyń na wodzie cytrynowej, odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę (można po 1/2 kostki) utrzeć i połączyć po jednej łyżce z zimnym budyniem.
Składniki:
Krem śmietanowy:
1/2 litra kremówki
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
2-3 paczki herbatników
1 puszka ananasów
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, dodawać cukier a na końcu przestudzoną żelatynę.
Ciasto układać następująco:
Biszkopt , krem cytrynowy , ananasy ,krem śmietanowy herbatniki , polewa .