CIASTO CZEKOLADOWO-BANANOWE
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2kostki miękkiego masła
1i 1/2 szklanki cukru
2jajka
50-75 g czekolady deserowej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka rozgniecionych bananów
1/2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
Wykonanie:
Połamaną czekoladę włożyć do żaroodpornej miseczki, ogrzewać 2-3 minuty
w średniej mocy (80%), przestudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę
przesiać, dodać pozostałe składniki razem ze stopioną czekoladą, włożyć do
miski miksera lub malaksera, miksować około 2-3 minut i pozostawić w misce
na 5 minut (proszek do pieczenia i soda zaczną pracować). Duże naczynie
żaroodporne z lejem lekko wysmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem lub
woskowanym papierem, wlać ciasto, wyrównać. Piec przy maksymalnej mocy (100%) 10-12 minut. Wierzch ciasta będzie wydawał się wilgotny.
Próbować patyczkiem. Gotowe ciasto pozostawić w formie 5 minut , po czym
wyłożyć na talerz, ostrożnie zdjąć papier, a po 10 minutach przykryć i odstawić do
następnego dnia. Ciasto posypać cukrem pudrem i ewentualnie startą
czekoladą.