CIASTO DELICJA

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka

1/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki octu

Składniki:

Masa:

250g serka mascarpone

150ml śmietany kremówki

1łyżkacukru waniliowego

1 galaretka brzoskwiniowa

1słoik konfitury morelowej

1i1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

sok z 1/2 cytryny

2 łyżki cukru

1/4 szklanki przegotowanej wody

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier dalej ubijać, aż piana będzie gładka, sztywna i błyszcząca. Do miseczki z żółtkami dodać ocet i proszek do pieczenia i energicznie mieszając łyżką, ubić jasną pianę. Połączyć obie masy jajeczne na najniższych obrotach miksera lub łyżką.Dodać przesiane mąki i delikatnie połączyć. Ciasto wyłożyć na blachę wielkości 25x20cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170  C. przez 20minut.Ciasto ostudzić .

Wykonanie:

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać do niej konfiturę i wymieszać. Kremówkę ubić i połączyć delikatnie z mascarpone.Połączyć sok z 1/2 cytryny z 2 łyżkami cukru i przegotowaną woda w sumie 1/2 szklanki płynu. Tak przygotowanym płynem nasączyć dobrze ostudzony biszkopt na całej powierzchni.Masę serowo-śmietankową rozsmarować na nasączonym biszkopcie. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z konfiturą i odstawić do lodówki by dobrze stężała. Ciasto pokryte stężałą już galaretką wyjąć na kilka minut z lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, ale nie podgrzewać jej bardziej niż jest to konieczne.Szybko i zdecydowanie rozsmarować płynną czekoladę na warstwie galaretki  nie należy przeciągać tego w czasie, gdyż pod wpływem ciepła galaretka zrobi się wilgotna i śliska co utrudni równomierne rozprowadzenie czekolady.Odstawić ciasto do lodówki do zastygnięcia. Ma być rozpuszczona i chłodna bo inaczej ciężko się rozprowadza.

 

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *