CIASTO DROŻDŻOWE

Składniki:

 

500 g. mąki

150 g .cukru

50 g .drożdży

4 żółtka,

1 kostka margaryny

1/2 łyżeczki soli

150 ml. mleka

1 duże opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa:

 

 Składniki:

500 g .maku

4 białka

150 g .cukru

100 g .margaryny

4 łyżki miodu

150 g. rodzynek

150 g. posiekanych orzechów włoskich

skórkę pomarańczową wedle uznania

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

 

Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 100 g. mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i wyrób ciasto dodając na końcu rozpuszczoną margarynę. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

 Masa makowa:

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i gotuj 10-15 minut. Odcedź i zmiel 2 razy. W garnku rozpuść margarynę, dodaj mak, miód, skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i smaż mieszając przez 10-15 minut. Masę ostudź, dodaj ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie, podziel ciasto na 2 części, rozwałkuj i nałóż masę makową. Zawiń ciasto w roladę i połóż na papier do pieczenia. Potem ułóż na blasze i piecz w temp. 180-200 C około 45 -50 minut.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *