CIASTO DROŻDŻOWE

Składniki:

Kruszonka:

25 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
10 dkg masła
5 dkg margaryny

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.

Ciasto:
500 dag mąki
35 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
80 g masła
1 jajko
szczypta soli

Dodatkowo :

1 kg mrożonych owoców maliny truskawkami, rabarbar mogą być też świeże owoce w sezonie.

ciasto.

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru oraz lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki ,i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę i cukier, dodać jajko, szczyptę soli rozpuszczone i ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn Całość wyrobić przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć owoce częściowo rozmrożone lub świeże według uznania. Na owoce ułożyć kruszonkę układając jedna obok drugiej. Włożyć do
nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *