CIASTO JABŁECZNIK

Składniki: 

40 dag .mąka pszenna
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

Składniki:


1łyżeczka cynamonu
1szklanka cukru  (niekoniecznie)

1-2 łyżki masła

1i1/2 kg. jabłek

Kruszonka

Składniki:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
40 dag. mąki
1cukier waniliowy

Wykonanie:

 

Ciasto:


Mąkę masło, jajko i żółtka ,śmietanę i proszek do pieczenia siekamy nożem i szybko  zagniatamy
ciasto, schładzamy w lodówce  około 30 minut .Jabłka obieramy ścieramy na grubej  tarce dodajemy cukier, cynamon, masło i smażymy, studzimy.

Kruszonka:


Wykonanie:


Masło, cukier i cukier waniliowy i mąkę mieszamy i łączymy składniki. Dajemy do lodówki, schładzamy. Kruche ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Na ciasto wykładamy zimne  jabłka, a na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy około 40 minut w 180  C.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *