Składniki:
3 jaja
4 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem ,wsypać przesiane mąki z kakao i proszek wymieszać. Na dno tortownicy o średnicy. 26 cm położyć papier pergaminowy po czym wlać ciasto. Piec około 8-10 minut w temp. 180 st.
Masa:
400 g masy krówkowej
100 ml rumu
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki zimnej wody
2 śnieżki
300 ml zimnego mleka
250 g bezików
1/2 kostki masła miękkiego
Wykonanie:
Żelatynę wsypać do garnuszka, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić na malutkim ogniu. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem na sztywno. masło utrzeć dodać masę krówkową dalej ucierać dodać pomału rum po czym dodać ubite śnieżki i letnią żelatynę. Całość dobrze wymieszać. Spód biszkoptowy wysmarować połową masy, na górze ułożyć połowę bezów. Na bezy wlać resztę masy i ponownie ułożyć resztę bezów. Całość wstawić do lodówki na parę godzin schłodzić .