CIASTO KAWOWO ORZECHOWE

Składniki:

40 dag.margaryny

40 dag.cukru

1 cukier waniliowy

szczypta soli

9 jajek

20 dag.mielonych orzechów laskowych

45 dag, mąki

1 i 1/2 opakowania proszku do pieczenia

200ml.mocnej kawy

6-7 łyżek likieru kawowego

2 torebki budyniu o smaku karmelowym

1 litr mleka

25 dag,. kremówki

1-2 łyżki kakao do posypania

1 puszka moreli(850ml.)

czekoladowe ziarenka do dekoracji.

Wykonanie:

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszystą masę .Do masy dodaj żółtka orzechy, oraz mąkę z proszkiem wymieszaną. Dodaj  likier kawowy  i   kawę  całość  utrzyj  na  jednolitą masę białka ubij na sztywną pianę i porcjami dodawaj do ciasta. Ciasto przełóż do wysmarowanej  tłuszczem formy piec około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyjęciu  z piekarnika odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia. proszek  budyniowy rozprowadź w 10 łyżkach zimnego mleka resztę zagotuj dolej budyń i ciągle mieszając gotuj aż zgęstnieje zestaw z ognia ostudź.Ubij na sztywno 10 dag. śmietanki połącz zimny budyń ze śmietaną .Powstałym kremem równomiernie posmaruj placek .Wstaw do lodówki na około  30 minut.Przed podaniem ciasto posyp kakao i pokrój na 20 kawałków. Ubi jna sztywno 15 dag.śmietanki kleksy kremu połóż na  kawałki ciasta morele osącz na  sitku ułóż na ciastkach .Udekoruj czekoladowymi ziarnami kawy.

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *