Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
220 gr. miękkiego masła
4 jaja
6 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki kakao
cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać żółtka, zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, wgnieść je w ciasto porządnie i równomiernie. Wszystkie części zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 40 minut do zamrażarki. Z białek ubić pianę. Kwadratową blachę o boku 24 cm wysmarować dokładnie tłuszczem. Na dno zetrzeć na dużych oczkach pierwszą jasną część ciasta. Na nią zetrzeć część ciemną ciasta. Na część ciemną ubić pianę z białek na sztywno i wyłożyć na ciasto. Na pianę zetrzeć drugą jasną część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. i piec około 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.