Składniki:
Ciasto:
25 dag .mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
60 dag. jabłek
3 łyżki miodu
2 jajka,
5 dag .mąki
10 dag. orzechów lub rodzynków
Wykonanie:
Masło z mąką posiekać nożem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny. Obrane jabłka utrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać żółtka, miód, mąkę i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z masą jabłkową. Ciasto zwałkować, wyłożyć spód blaszki, tworząc wokół niezbyt wysoki brzeg, wyłożyć masę. Piec około 60 minut. w średnio nagrzanym piekarniku.
(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)